Zichtbaarheid

Goed zichtbaar zijn is belangrijk

Tijdens de donkere wintermaanden (van oktober tot februari) is de weg gevaarlijker dan anders. Dat heeft veel te maken met zien en gezien worden. Vooral voetgangers en fietsers moeten erop letten zo zichtbaar mogelijk te zijn en mogen er niet van uit gaan dat automobilisten hen steeds in alle omstandigheden opmerken.

Daarom is zichtbaarheid een van de belangrijke verkeersthema's waarrond de werkgroep verkeer wil werken.

Voetgangers

Voetgangers kunnen best lichte en kleurrijke kleding dragen. De beste blikvanger is het fluohesje. Zo'n hesje is niet wettelijk verplicht maar zeker aan te raden. Helaas willen kinderen vaak geen fluohesje dragen. Reflecterende accessoires kunnen dan uitkomst bieden: een reflecterende armband, een jas, sportzak of schoenen met smalle, reflecterende stroken of fluorugzakhoezen.

Fietsers

Zichtbaarheid bij fietsers start met een goede fietsverlichting! Fiets je in het donker of is de zichtbaarheid beperkt tot ongeveer 200 meter, dan moet je fietslicht vooraan (wit/geel) en achteraan (rood) branden. Je mag je lichten op de fiets of op je kledij of rugzak bevestigen. In België zijn knipperende lichten toegestaan. Bovendien moet je fiets voorzien zijn van de nodige reflectoren voor- en achteraan, in de wielen en op de pedalen. 

Fietsen hebben verplicht: 

  • een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan; 
  • oranje reflectoren op de pedalen; 
  • reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant. 

Ook fietsers kunnen best een fluohesje dragen.

Fluorescerend en reflecterend

Over deze begrippen bestaat vaak verwarring. 

  • Fluorescerende materialen reflecteren het zonlicht. Fietsers met een fluokleur zijn dus vooral overdag goed zichtbaar, zeker ook bij regenweer. 
  • Reflecterende materialen weerkaatsen geen zonlicht, maar wel het licht van andere bronnen, zoals autolichten of straatverlichting. Om 's nachts zichtbaar te zijn heb je reflecterende materialen nodig.

Fluovestjes zijn belangrijk

Met een fluovestje of fluokledij is een voetganger of fietser tot op 150 meter afstand zichtbaar. Dan kan een automobilist nog bijsturen en afremmen. Met lichte kleding wordt je gezien vanop 50 meter. Met donkere kledij ben je pas op 20 meter zichtbaar: dan is het vaak te laat.

Ter vergelijking: een auto die 50 km/u rijdt, heeft op een droog wegdek 26 meter nodig om stil te staan. Aan 70 km/u is dat 43 meter en aan 90 km/u 64 meter.

Kies dus geen te donkere winterjas en hang boekentas en fiets vol reflectoren!

Dit filmpje van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde maakt het verschil in zichtbaarheid door kledij duidelijk:

Nog een probleem

Vaak verwarren kinderen zien met gezien worden: ze zien de koplampen van een auto en denken dus dat de chauffeur hen gezien heeft. Maar dat is niet altijd zo (zeker niet bij regen) en daar moeten kinderen zich bewust van worden. Wanneer kinderen meerijden in de auto maak je hen er best attent op dat sommige voetgangers goed en andere slecht zichtbaar zijn.

Tip!

Let er bij de aankoop van een fluohesje op dat er op het label CE staat, of de codes EN 1150, EN 13356 of EN 471 vermeld worden. Dat zijn Europese normen voor reflecterend materiaal. Er is immers veel rommel op de markt. Staan deze codes vermeld, dan mag je ervan uitgaan dat het kwaliteitsvol materiaal is.

Brochure "Val op veilig! Val veilig op!"

Het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft een brochure "Val op veilig! Val veilig op!" met tal van nuttige zichtbaarheidstips uitgegeven. Download hem gratis via onderstaande link.